top of page

Grupa Pilates

Publiczna·18 uczestników

Joseph Bennett
Joseph Bennett

Condeiele lui Vodă de Călin Gruia - o poveste despre originea scrisului în România



Condeiele lui Vodă de Călin Gruia - o poveste despre originea scrisului în România




Dacă vă interesează istoria și cultura românească, atunci ar trebui să citiți Condeiele lui Vodă de Călin Gruia, o legendă istorică care vă va fascina. Această legendă vă va arăta cum a apărut scrisul în România și cum a fost folosit ca armă împotriva dușmanilor.




condeiele lui voda de calin gruia comentariu literar



În acest articol, vă vom prezenta un comentariu literar al operei Condeiele lui Vodă de Călin Gruia, în care vom analiza tema, personajele, stilul și mesajul acestei legende. Vom vedea și ce valoare istorică și culturală are această poveste pentru poporul român.


Ce este Condeiele lui Vodă de Călin Gruia?




Condeiele lui Vodă de Călin Gruia este o legendă istorică scrisă în anul 1957 și publicată în volumul File din poveste. Autorul, Călin Gruia, a fost un scriitor și folclorist român, care a cules și prelucrat multe basme și legende populare.


Legenda Condeiele lui Vodă se bazează pe un fapt istoric real: bătălia de la Vaslui din anul 1475, în care voievodul Ștefan cel Mare a învins oastea otomană condusă de sultanul Mahomed al II-lea. În această bătălie, românii au folosit o strategie ingenioasă: au scris pe frunze de nuc mesaje care îi îndemnau pe turci să se predea sau să fugă. Aceste frunze au fost aruncate în tabăra otomanilor cu ajutorul unor prăștii sau al unor porumbei dresați.


Astfel, turcii au fost demoralizați și au crezut că sunt înconjurați de o armată mult mai mare decât cea reală. Ei au început să se retragă în dezordine, fiind uciși sau luați prizonieri de români. Bătălia de la Vaslui a fost una dintre cele mai mari victorii ale lui Ștefan cel Mare și a fost recunoscută ca o minune de către Papa Sixt al IV-lea.


Care sunt personajele principale din Condeiele lui Vodǎ de Cǎlin Gruia?




Personajele principale din Condeiele lui Vodǎ de Cǎlin Gruia sunt:


  • Ștefan cel Mare - voievodul Moldovei, un conducǎtor viteaz și drept, care apărǎ țara de invaziile strǎine. El este cel care are ideea să foloseascǎ condeiele (frunzele) ca mijloc de propagandǎ psihologicǎ împotriva turcilor.



  • Mahomed al II-lea - sultanul Imperiului Otoman, un cuceritor nemilos și ambițios, care vrea să supunǎ Moldova. El este cel care pornește rǎzboiul împotriva lui Ștefan cel Mare și care este înfrânt la Vaslui.



  • Popa Stoica - un preot moldovean, care este trimis ca sol la sultan pentru a cere pacea. El este cel care îi aduce lui Ștefan cel Mare vestea că turcii vor să atace Moldova cu o armatǎ uriașǎ.



  • Codreanu - un boier moldovean, care este trimis ca spion la tabǎra otomanilor pentru a afla planurile lor. El este cel care îi aduce lui Ștefan cel Mare informații despre numărul și poziția turcilor.



  • Mihai - un copil moldovean, care este dresor de porumbei. El este cel care îi ajutǎ pe români să arunce condeiele în tabǎra otomanilor cu ajutorul porumbeilor săi.



Cum este stilul operei Condeiele lui Vodǎ de Cǎlin Gruia?




Stilul operei Condeiele lui Vodǎ de Cǎlin Gruia este simplu și clar, dar și expresiv și plin de culoare. Autorul folosește un limbaj adecvat epocii și situației prezentate, folosind cuvinte arhaice sau regionale (cum ar fi vodǎ, codri, iatagan etc.). De asemenea, autorul folosește figuri de stil (cum ar fi comparații, metafore, epitete etc.) pentru a crea imagini vii și sugestive (cum ar fi "codrii Moldovei erau plini de frunze verzi ca niște condeie", "turcii erau ca niște furnici negre", "sângele curgea ca apa" etc.).


Autorul folosește și dialoguri vii și antrenante, care redau caracterul și atitudinea personajelor (cum ar fi dialogurile dintre Ștefan cel Mare și popa Stoica sau dintre Mahomed al II-lea și vizirii săi). De asemenea, autorul folosește și monologuri interioare, care redau gândurile și sentimentele personajelor (cum ar fi monologurile lui Ștefan cel Mare sau ale lui Mahomed al II-lea).


Autorul folosește și elemente fantastice sau miraculoase, care dau operei un aer de basm sau de legendǎ (cum ar fi apariția Sfintei Fecioare Maria în visul lui Ștefan cel Mare sau faptul că porumbeii dresați reușesc să arunce condeiele exact în locurile potrivite).


Ce mesaj transmite opera Condeiele lui Vodǎ de Cǎlin Gruia?




Mesajul operei Condeiele lui Vodǎ de Cǎlin Gruia este unul patriotic și educativ. Opera ne arată că poporul român a avut întotdeauna conducǎtori viteji și iubitori de neam, care au apǎrat cu curaj țara de dușmani. Opera ne arată și că poporul român a avut întotdeauna spirit inventiv și creativ, folosind resursele naturale pentru a-și asigura victoria. Opera ne arată și că poporul român a avut întotdeauna credințǎ în Dumnezeu și în ajutorul Sfintei Fecioare Maria, care i-a ocrotit în momentele grele.


Opera ne transmite astfel un mesaj de mândrie naționalǎ și de respect fațǎ de istoria și cultura noastrǎ. Opera ne îndeamnǎ să pǎstrăm vie memoria eroilor noștri și să le urmăm exemplul. Opera ne îndeamnǎ să fim uniți și solidari în fața oricǎror primejdii. Opera ne îndeamnǎ să fim inteligenți și inventivi în rezolvarea problemelor. Opera ne îndeamnǎ să avem credințǎ în Dumnezeu și în ocrotirea Sa.


Concluz 4e3182286b


https://soundcloud.com/andrew-sekar/google-sketchup-70-free-download-hot

https://soundcloud.com/mishinxcon/half-life-1-crack-download

O grupie

Witaj w grupie! Możesz łączyć się z innymi członkami, otrzym...

użykowników

bottom of page